Wijnhuizen

ZONIN1821

Drie ZONIN1821-wijngoederen in Italië stellen we u voor, drie oorden waar vineus geluk geboren wordt. Toscane, Sicilië, Apulië, alle drie zijn het vertegenwoordigers van een eeuwenoude traditie van wijnmaken, stammend uit Etruskische en Griekse tijden, ver voor het begin van onze jaartelling. Rocca di Montemassi droomt in de groene heuvels van de Maremma; inheemse druivenrassen als sangiovese en vermentino groeien er naast ook Franse klassiekers. De Siciliaanse zon straalt boven Feudo Principi di Butera, waar zeer diverse gloedvolle wijnen vandaan komen, puur of gemengd van nero d’avola, grillo, merlot en meer. En midden op de hak van de Italiaanse laars vinden we de Masseria di Altemura, bakermat van prachtige fiano’s, negroamaro’s en aglianico’s.

Rocco di Montemassi


Pijnbomen, olijven, oleanders en kurkeiken markeren de 430 hectare die Gianni Zonin in 1999 aankocht in de heuvels tussen de Colline Metallifere en de Tyrreense Zee, het gebied dat recht heeft op de DOC Monteregio di Massa Marittima. In deze streken maakten de Etrusken al in de 6e eeuw voor Christus hun wijn – dit is dan ook de Maremma, ‘het onbekende Toscane’, de zoet deinende heuvels in het zuidwesten van de regio waar dat mysterieuze volk heer en meester was. In de in lokale stijl opgetrokken gebouwen en kelders rijpen nu wijnen van zowel de kenmerkende druiven sangiovese en vermentino als van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, syrah en viognier. De grond is veelal van vulkanische samenstelling; dat zie je in de bonte kleur van de rotsen en de rode ijzertint van het water dat uit de heuvels stroomt.


Van het gehele landgoed zijn 160 hectare beplant met wijnstokken, met een plantdichtheid van 5000 stokken per hectare. Directeur Alessandro Gallo werkt er in samenwerking met Zonin’s hoofd-wijnmaker Stefano Ferrante en oenoloogconsultant Denis Dubourdieu samen om het karakter van het gebied optimaal tot uiting te brengen in de wijnen. Dat lukt wonderbaarlijk goed; kenmerk is een elegante aardsheid.


Feudo Principi di Butera


Het is nauwelijks te geloven, maar op de helft van de zuidkust van Sicilië, bij Caltanisetta, groeiden tot 1997 nauwelijks wijnstokken. Toch was dat de plek waar de familie Zonin een landgoed van 320 hectare kocht en daarvan 180 beplantte. Zij zagen de potentie: een uniek terroir met een droog, heet klimaat, schoongeblazen door wind van de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn alle voorzien van een ingenieus systeem van druppelirrigatie, bedoeld om de bebladering van de wijnstokken in optimale conditie te houden.


Feudo, ‘heerlijkheid’ of simpelweg ‘bezit’, herinnert aan de eeuwen dat deze grond toebehoorde aan dynastieën van prinsen waarvan de naam Butera wellicht terug te voeren zou zijn op koning Re Bute van de Siculi, het volk dat in de 6e eeuw voor Christus het eiland bewoonde.


Masseria Altemura


Als de hoge hak van een dameslaars wijst het schiereiland Salento naar het zuidoosten, ingeklemd tussen de Adriatische en Ionische Zeeën. Hier vinden we een recentere aanwinst in het bezit van de familie Zonin. Een masseria is een eeuwenoude, burchtachtige herenboerderij rond een stoere toren.


Naar alle kanten strekt het 300 hectare grote bezit zich uit. 150 daarvan zijn wijngaarden (en dat worden er 180), terwijl 40 zijn beplant met olijfbomen. Onder de schaterende zon van Apulië worden hier wijnen gemaakt van oude, inheemse druivenrassen als primitivo, negroamaro, aglianico en fiano. Voor de verwerking daarvan zijn de oude gebouwen gerestaureerd en nieuwe toegevoegd, geheel in de eeuwenoude stijl en met gebruikmaking van de prachtigste lokale materialen.

Website
www.zonin1821.it


Meer weten over ZONIN1821? Neem dan contact met ons op
[1] 2 3 4 5 6 7 8 9
Oud Reuchlin & Boelen
Röntgenlaan 21
2719 DX ZOETERMEER
Tel: +31 (0) 79 363 48 00
E-mail: info@orbwijn.nl
BTW nr. NL 8114 73 405B01
Volgt u ons al?
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Bekijk ons via LinkedIn
  • Bekijk ons via Pinterest
Hier goede huiswijn.nl Landelijke branchevereniging van Nederlandse wijnimporteurs en groothandelaren.

Home | Contact

Leveringsvoorwaarden

© Oud Reuchlin & Boelen | Alle rechten voorbehouden